Węza pszczela
Oferujemy węzę walcowaną na ciepło - odlewaną. Proces polega na laniu płynnego wosku na dwa obracające się walce. Schładzany wosk stygnie i jest przesuwany przez walce w formie wstęgi, która następnie jest przycinana na długość i szerokość.
Węza odlewana kruszy się w niskich tepmeraturach. dlatego przed wtapianiem powinna przebywać w temperaturze 18°C.
Węza odlewana jest zazwyczaj grubsza niż walcowana co ma takie zalety, że nie fałduje się, dostarcza pszczołom więcej wosku dlatego nawet w niesprzyjających warunkach jest szybko odbudowywana. Ma to szczgólne znaczenie wczesną wiosną, w czasie słabych pożytków i w końcówce sezonu.
Idealne ustawienie obu walców względem siebie przez producenta ( firma Rietsche ), gwarantuje prawidłowe wpisanie w komórkę widzianą z przodu zaczątków trzech komórek po stronie odwrotnej -dzięki temu, struktura Y powstaje zawsze w tym samym miejscu odlewanej węzy.
Wosk jest odkażany w temperaturze 125 °C.
Węza produkowana jest według normy PN-R-78894:1997
Produkt jest badany przez Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Typ węzy pszczelej |
Szerokość w mm |
Długość w mm |
Liczba plastrów w kg |
WARSZAWSKA |
|||
zwykła |
220 |
400 |
13-14 |
poszerzona |
279 |
400 |
11-12 |
WIELKOPOLSKA |
|||
gniazdowa |
335 |
235 |
15-16 |
nadstawkowa |
335 |
105 |
30-32 |
DADANT |
|||
gniazdowa |
414 |
265 |
11-12 |
nadstawkowa |
414 |
115 |
26-28 |
LANGSTROTH |
414 |
205 |
13-14 |
OSTROWSKA |
335 |
205 |
15-16 |
TEMPERATURA DO PRACY Z WĘZĄ POWYŻEJ 18˚C |
Typ węzy pszczelej |
Szerokość w mm |
Długość w mm |
Liczba plastrów w kg |
WARSZAWSKA |
|||
zwykła |
220 |
400 |
14-15 |
poszerzona |
279 |
400 |
11-12 |
WIELKOPOLSKA |
|||
gniazdowa |
335 |
235 |
15-16 |
nadstawkowa |
335 |
105 |
30-32 |
DADANT |
|||
gniazdowa |
414 |
265 |
11-12 |
nadstawkowa |
414 |
115 |
26-28 |
LANGSTROTH |
414 |
205 |
14-15 |
OSTROWSKA |
335 |
205 |
16-17 |
TEMPERATURA DO PRACY Z WĘZĄ OK 20˚C |